Kapr en HTML

Dit document poogt een illustratie te geven van het toepassen van de stellingen van Kapr in internet-ontwerp. Het gaat hierbij om het toepassen van de stellingen van Kapr in scrollable media voor de weergave op beeldschermen in tegenstelling tot de meer traditionele gepagineerde media die van papier gebruik maken.

Deze eerste versie is nog niet gecontroleerd aan de hand van de stellingen, maar is gebaseerd op een document dat typografisch op die stellingen gebaseerd is. Discussie naar aanleiding van dit document dient plaats te vinden in nl.internet.www.ontwerp.

De onderwerpen die in dit document aan bod komen zijn:

Kleuren

Voor een goede leesbaarheid moeten de kleuren van de tekst en de achtergrond goed op elkaar worden afgestemd. Vaak wordt dit gerealiseerd door een donkere tekst op een lichte achtergrond. De achtergrond moet echter niet zo licht worden gekozen dat dit de leesbaarheid verslechtert. Voor het gebruik van tekst op beeldschermen zal dit minder van invloed zijn omdat de felheid van een beeldscherm begrenst is tot aanvaardbare waarden.

Wellicht zijn geheel afwijkende kleurcombinaties ook goed of zelfs beter voor de weergave op beeldschermen. Te denken valt aan amber op zwart of andere voor beeldschermen vaak gebruikte combinaties.

Het kiezen van de juiste kleuren kan het beste aan de gebruiker worden overgelaten omdat die de kleuren kan kiezen die voor hem op zijn systeem het beste resultaat geven. Dit houdt echter wel in dat kleurgebruik in de tekst beperkt moet worden omdat er anders gemakkelijk conflicten met de instellingen van de gebruiker kunnen optreden. Omdat zelfs geen aannamen kunnen worden gedaan over een lichte of juist donkere achtergrond is het gebruik van kleuren in de tekst naast de reguliere tekst en het anchortrio niet aan te raden.

Marges

De marges vormen een buffer tussen de tekst en de omgeving. In deze functie moeten ze ook worden gebruikt op web-pagina's. Zo kan de tekst op een pagina worden gelezen zonder dat men door de omgeving wordt afgeleid. Dit is vooral van belang als de pagina niet full-screen wordt bekeken en de omgeving dus uit andere elementen op het scherm bestaat.

Het nadeel van marges is dat het lijkt alsof een gedeelte van een (kostbaar) scherm niet gebruikt wordt en dat er minder informatie in één keer op het scherm kan worden getoond.

Lettertype

Het lettertype moet goed leesbaar zijn in het medium waarvoor de tekst bedoeld is. Voor een beeldscherm moet dus een lettertype worden gebruikt dat speciaal ontworpen is voor gebruik op het beeldscherm.

Verdana van Microsoft is bijvoorbeeld een lettertype dat voor het beeldscherm ontworpen is.

Alinea's

Het is gebruikelijk om alinea's te scheiden door witruimte. De manier waarop web-browsers dit standaard doen is het invoegen van een witregel. In boeken wordt de witruimte beperkt tot een inspringing van de eerste regel van een alinea. Deze discrepantie wordt ook al beschreven in hoofdstuk 9.3.5 van de HTML 4.0 specificatie.

Met CSS is de standaard manier van de web-browser weer terug te draaien door het volgende in de CSS definitie op te nemen: P { margin-top: 0; text-indent: 3ex } Dit houdt in dat de eerste regel na een <p> tag een inspringing krijgt met een lengte van drie maal de hoogte van de letter "x" in het gebruikte lettertype. Door na koppen geen <p> tag te gebruiken wordt dan ook voldaan aan de regel dat die inspringing na een kop niet nodig is omdat het verschil tussen kop en alinea al aangeeft dat er een nieuwe alinea begint.

Uitvullen

Het (horizontaal) uitvullen van tekst zorgt ervoor dat de tekst aan twee kanten een strakke lijn tegen de marges vormt. Om de tekst op een regel door het uitvullen niet merkbaar te laten uitrekken is het nodig dat er voldoende afbreekmogelijkheden in de tekst worden opgenomen. Browsers zouden dit zelf kunnen bepalen voor de woorden die ze kennen, maar voor onbekende (lange) woorden moet de gebruiker zelf aangeven waar een woord eventueel kan worden afgebroken. Dit kan met soft hyphens.

Problemen met CSS

Volgens de specificaties van CSS is het implementeren van de stellingen van Kapr mogelijk. Er zijn echter nog maar weinig browsers die CSS voldoende ondersteunen om een document ook daadwerkelijk aan de stellingen van Kapr te laten voldoen.

Dit document is geschreven in Word 6.0 en daarna naar HTML met CSS ondersteuning voor Netscape Navigator 4.06 omgezet. Er is ook een A4 PostScript versie beschikbaar.

Valid HTML 4.0!